Skip to content
Lafcı Law Office
Inheritance Law

How to Renounce an Inheritance in Turkey: Deadline, Application and Consequences

Renouncing an inheritance in Turkey: the three-month deadline, the civil court of peace, insolvent estates and the consequences of renunciation.

Attorney Can LafcıFounding Attorney12 min read
A hand pushing away a leather folder holding old house keys and a pocket watch
TagsRenunciation of inheritanceEstate debtsCivil court of peace

Frequently asked questions

How long do I have to renounce an inheritance?

An inheritance may be renounced within three months. For statutory heirs, the period as a rule starts on the date they learn of the death of the deceased; for heirs appointed by will, it starts on the date the disposition is officially notified to them (TMK Art. 606).

Which court do I apply to in order to renounce an inheritance?

The declaration of renunciation is made orally or in writing to the civil court of peace (TMK Art. 609). It is entered in the special register of the civil court of peace at the place where the succession opened, which is the last domicile of the deceased, and the application is, as a rule, made to that court.

Can I still renounce the inheritance after the three-month period?

An heir who does not renounce in time acquires the inheritance unconditionally (TMK Art. 610). Where there are important reasons, the judge of the civil court of peace may extend the period or grant a new one (TMK Art. 615). If the estate was clearly insolvent at the date of death, a determination of renunciation by law, which under the case law of the Court of Cassation is not subject to a time limit, may also be requested.

If I renounce the inheritance, who receives my share?

The share of a statutory heir passes to those entitled as if the heir had not been alive when the succession opened, most often to the heir’s own children (TMK Art. 611). For this reason, in an insolvent estate the descendants of the renouncing heir may also need to renounce separately. If all descendants renounce, their shares pass to the surviving spouse (TMK Art. 613).

Is a person who renounces the inheritance liable for the deceased’s debts?

As a rule, no. However, an heir who renounces the inheritance of an insolvent deceased may be liable to the creditors up to the value of what they received from the deceased in the five years before the death and would have had to return in the division of the estate (TMK Art. 618).

I live abroad. How can I renounce the inheritance?

The deadline and the procedure are the same. You can execute a power of attorney at the Turkish consulate in your country of residence that expressly includes the authority to renounce the inheritance, and have the declaration made through your representative in Turkey. A power of attorney executed before a foreign notary requires an apostille and a Turkish translation.

This article is for general information only and does not constitute legal advice. Legislation and case law may change; please obtain legal advice on your specific situation.

Contact

Let us assess your legal situation together

To arrange a meeting, call us, send an email or fill in the contact form. Information you share during the consultation is kept confidential.